مقدمه

دکتر نوید گلپایگانی دکتر نوید گلپایگانی دکتر نوید گلپایگانی · 1402/9/19 16:40 · خواندن 2 دقیقه

مجسمه‌ی یک نویسنده‌ی مصری روی پیشخوانِ اتاقم جا خوش کرده، یادم می‌آید سال‌ها پیش که به مصر سفر کرده بودم، این مجسمه‌ی سنگی را با خودم آوردم. حالا هم چهارزانو در مقابلم نشسته و کاغذهای پاپیروس لوله شده را روی زانویش گذاشته، یک قلم نیز در دست دارد و آماده‌ی نوشتن است. چنان به افق‌های دوردست خیره شده که انگار آینده را می‌بیند. او دقیقاً سمبلِ چیزی است که من قصد دارم در کتابِ حاضر بیان کنم.

برای مصریانِ باستان، فقط چیزی که نوشته می‌شد، عینیت می‌یافت.

بزرگ فکر کنید، حتماً مؤثر واقع می‌شود.

در دهه‌های ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ عناوینِ بی‌شماری کتاب به چاپ رسید که موضوعاتش ازاین‌قبیل بود: «پیروزی!! رازِ موفقیت!! شما هم می‌توانید این کار را بکنید!!» و همه درموردِ «علمِ اندیشه» سخن می‌گفتند. یا این کتاب‌ها: «فکر کن و ثروتمند شو» از ناپلئون هیل، یا «جادوی باور» از کلود ام. بریستول؛ بعد در دهه‌ی پنجاه میلادی کتابی تحتِ عنوانِ «وقتی انسان فکر می‌کند» از جمیزآلن و. به بازار آمد یا کتابِ دیوید جی. شوآرتز با عنوانِ «جادوی فکرِ بزرگ» که همه و همه درباره‌ی «علمِ تفکر» یا همان «اندیشه» نوشته شده بودند؛ هنوز هم چنین عناوینی چاپ می‌شوند و بعد از شصت یا هفتاد سال در مغازه‌های کتاب‌فروشی وجود دارند؛ و به نوعی خودنمایی می‌کنند و موردِ استقبال قرار می‌گیرند؛ اگرچه زبانِ‌شان نامأنوس و کهنه و مهجور می‌باشد؛ و مثال‌هایشان هم بسیار پیش‌پاافتاده است، امّا هنوز هم برای مخاطبان امروزی جذّابیت دارند.

یک جزوه‌ی کوچکِ جیبی که در سالِ ۱۹۲۶ نوشته شده و تاکنون بیش‌تر از یک‌ونیم‌میلیون نسخه از آن به فروش رسیده است، عنوانِ بسیار ساده‌ای دارد: «مؤثر واقع می‌شود»، همین! باورتان می‌شود؟! نوشته‌ی آراچ جی. این جزوه‌ی کوچک، امّا پُرمحتوی، درباره‌ی «مثبت اندیشی» است. این کتاب علی‌رغمِ زرق‌وبرقِ ظاهری، حاویِ پیامِ بسیار مهمی است. این کتابِ گران‌قدر با بیاتی کوتاه آغاز می‌شود:

اگر بدانی دنبال چه هستی، حتماً آن را به‌دست می‌آوری.

در طولِ سال‌ها تحقیق درباره‌ی مغز، بازهم علمِ ما درباره‌ی این غشای پنبه‌ای، این دستگاهِ فعّالِ سیستماتیک، ناچیز است و درباره‌ی کارکردِ ذهنِ بشر و این‌که هنوز به ما گفته می‌شود «مؤثر است و کار می‌کند» ما را سخت حیرت‌زده می‌کند.

کتابِ «بنویس تا اتّفاق بیفتد» همان حسِ تعجب را در ما بیدار می‌کند و ریشه در این حقیقتِ علمی دارد که «تعیینِ هدف»، «تمرکز روی خروجیِ کار» و «شفاف بودنِ چیزی که واقعاً به‌دنبالش هستید» می‌تواند رؤیاهای شما را به واقعیت تبدیل کند.

در این کتاب، عنصر کلیدیِ دیگری هم وجود دارد که نمی‌شود آن را به حساب نیاورد، عنصری که نه تنها در این کتاب بلکه در همه‌ی کتاب‌های ماندگار دیگر هم وجود دارد و آن این است که:

اوّلین قدم در تمامِ این کتاب‌ها این است: باید اهدافِ‌تان را بنویسید.