هرگز شکست نخواهید خورد

دکتر نوید گلپایگانی دکتر نوید گلپایگانی دکتر نوید گلپایگانی · 1402/9/5 21:45 · خواندن 2 دقیقه

شما هرگز شکست نخواهید خورد، اگر افکارِتان را تغییر دهید.

شعار بسیار زیبایی است که این روزها، بازارِ فوق‌العاده داغ و پُررونقی را یدک می‌کشد. امّا سؤال اینجا است، که آیا به‌راستی می‌توان با همین سهولت و راحتی افکارِتان را دستخوشِ تغییرات کنید؟!

مطابق با آخرین تحقیقاتِ به‌عمل‌آمده، روزانه هزاران فکر، «چه مثبت» و «چه منفی» به ذهنِ ما هجوم می‌آورند. حال‌آنکه برطبقِ «قانون کوانتوم» افکارِ ما در واقع «انرژی» هستند؛ و به زبانِ ساده، این افکار یا انرژی‌ها یکدیگر را «جذب» و یا «دفع» می‌نمایند، لیکن این موضوع به شرایطِ ما بستگی دارد؛ زیرا اغلبْ آن افکاری که در ذهنِ ما باقی می‌مانند، افکاری هستند که فی‌الواقع با «عقاید» و «باورهای» ما همسو یا حداقل نزدیک می‌باشند. دقیقاً به همین دلیل روان‌شناسان، بَراین‌باورند که باورهای ما در حقیقت عادت‌های رفتاریِ ما را تشکیل می‌دهند. جالب است بدانید که حداقل ۹۰٪ از کارهایی که روزانه انجام می‌دهیم، از روی عادت است؛ خواه «عادت‌های مفید» و خواه «عادت‌های مضر»، که معمولاً در یکدیگر ادغام می‌شوند.

انسان‌ها زمانی که بَر روی موضوعی «متمرکز» می‌شوند، حتّی بزرگ‌ترین رویدادها و اتّفاقاتِ اطرافِ خویش را نمی‌بینند! و احتمالاً با بی‌توجهی از آن محل دور می‌شوند، زیراکه تغییراتِ غیرمعمول را اصلاً متوجه نمی‌شوند! شایان ذکر است این موضوع توسط پروفسور دنیل کانمن (که یکی از بزرگ‌ترین و تأثیرگذارترین روان‌شناسانِ حال‌حاضرِ جهان می‌باشد) به اثبات رسیده است؛ و منجر به اهدای جایزه‌ی نوبل به ایشان گردید.

و امّا تنها چیزی که مشخص می‌باشد، این است که ذهنِ انسان نمی‌تواند بیشتر از یک رشته از افکار را در خود به‌صورتِ هم‌زمان حفظ و پردازش نماید؛ درنتیجه ما هرگز نمی‌توانیم کاملاً هم‌زمان افکار منفی و مثبت داشته باشیم. زمانی که شما روی یک موضوعی تمرکز می‌کنید، انرژی بسیار زیادی صرف می‌شود تا آن موضوعِ خاص، موردِ توجهِ ذهنِ شما قرار گیرد؛ و سپس مغز تقریباً با تمام نیرو، خود را درگیرِ آن موضوع می‌نماید؛ و درعین‌حال نیز، شما را به‌سوی همان نوع از افکار هدایت می‌کند؛ و بدین‌سان تمامِ «افکار»، «احساسات» و همچنین «رفتارهای» شما را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد؛ لیکن به‌عبارتِ‌دیگر: شما تبدیل به همان چیزی می‌شوید که بیشتر به آن فکر می‌کنید.

عنایت داشته باشید که اگر شما بخواهید کاری را صورت دهید، بایستی شرایطِ اوّلیه‌ی آن کار را پایه‌ریزی نمایید؛ و جایِ رشد و شکوفاییِ افکارِ مثبت را فراهم سازید. اوّلین چیزی که برای تغییر در افکارِتان بسیار حائز اهمیت می‌باشد، این است که تصمیم بگیرید تا افکارِ خویش را درجهتِ آن موضوعِ خاص تغییر دهید. بنابراین به یاد داشته باشید، تا مادامی‌که شما نخواهید، هیچ اتّفاقی رُخ نخواهد داد؛ لذا اگر شما بگویید «می‌توانم» و یا بگویید «نمی‌توانم» درهرصورت حق با شما است! این شما هستید، بله! دقیقاً شخصِ شخیصِ خودِتان هستید که تصمیم می‌گیرید «انجام بدهید» یا «انجام ندهید». این، اوّلین و مهم‌ترین اقدامی است که می‌توانید برای دست‌یافتن به افکارِ خود به‌کار گیرید.

خداوند متعال، سرنوشتِ هیچ قومی را تغییر نخواهد داد، مگر آنکه خودِشان بخواهند آن را تغییر دهند.

شاد و شادی‌آور باشید