چرا موفق نمی‌شوید؟

دکتر نوید گلپایگانی دکتر نوید گلپایگانی دکتر نوید گلپایگانی · 1402/9/5 19:34 ·

چه عواملی باعثِ عدمِ موفقیت و پذیرفته نشدنِ ورزش‌کاران در تیم‌های ورزشی می‌شوند؟

اگر شرایطِ موجودِ اکثریتِ ورزش‌کارانِ جوان که آرزوی رشد و پیشرفت دارند را موردِ بررسی قرار دهیم، به‌وضوح مشاهده خواهیم نمود که اکثراً به‌منظورِ رسیدن به اهدافِ‌شان از هیچ عاملی فرونشان نیستند؛ و این درحالی است که چنین ورزش‌کارانی، با تمامِ وجودِشان نیز تلاش‌وکوشش می‌نمایند. همچنین بعضاً زیرنظرِ مربیانِ خصوصی و نیمه‌خصوصی، از تمرین‌های سختِ بدن‌سازی گرفته تا تمریناتِ فشرده‌ی هوازی، تمرین‌های تکنیکی و صدالبته تغذیه‌ی مناسب، از بهترین بِرَندها نیز بهره‌مند می‌شوند. لیکن متأسفانه بااین‌همه تلاشِ بی‌وقفه هرگز به نتایجِ دلخواه یا نمی‌رسند؛ و یا حداقل به آن توقّعی که از خود دارند دست پیدا نمی‌کنند.

حال، به‌راستی چه اتّفاقی برای این‌قبیل از ورزش‌کاران رُخ می‌دهد، که چنین سرنوشتِ تلخ و عذاب‌آوری برای ایشان رقم می‌خورد؟

بدیهی است که مواردِ بسیار زیادی، می‌توانند در این امر دخیل باشند؛ امّا یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین دلایل را می‌توان «عدمِ آمادگیِ ذهنی و روانیِ ورزش‌کاران» دانست.

هنگامی که یک ورزش‌کار با شرایطی مبهم روبه‌رو می‌شود، با اعتمادبه‌نفسِ کامل و همچنین آرامشِ خاطر به تمریناتِ خویش نمی‌پردازد؛ و همواره با «اضطراب» و «استرس» دست‌به‌گریبان است. لذا این امر تأثیرِ مستقیمی بَر روندِ پیشرفتِ تمرین‌های وی داشته؛ و ورزش‌کار را از رسیدنِ به بالاترین بازدهی و بهره‌وری بازمی‌دارد. در واقع «استرس»، «اضطراب» و «نگرانی» را می‌توان از جمله‌ی عواملی دانست، که در «عدمِ رسیدن به خوابِ عمیق» نقش بسیار مهم و حیاتی را ایفا می‌کنند.

برطبقِ آخرین تحقیقاتِ صورت گرفته در دانشگاه اِستنفورد آمریکا، اختلال در خواب حتّی در طولِ شب نیز تأثیراتِ منفی و بسیار مخرّب بَر توانایی‌های فیزیکیِ ورزش‌کاران می‌گذارد. لذا کمبودِ خواب، کاهش توانایی عضلانی و استقامتی را در پی خواهد داشت. شاید ورزش‌کاران براثرِ فعالیت‌های فشرده‌ی روزانه (خستگی) به خواب بروند، امّا چنین ورزش‌کارانی هرگز «خوابِ عمیق» را تجربه نخواهند کرد؛ ازاین‌رو، استرس باعثِ برهم‌خوردنِ متابولیسمِ بدنی می‌شود، که طبیعتاً در روندِ تمرین‌های آنان بی‌تأثیر نخواهد بود. بدیهی است که در چنین شرایطی، ورزش‌کاران دچار عدمِ تمرکز و کاهشِ قدرتِ تصمیم‌گیری در طولِ رقابت می‌شوند؛ و متأسفانه این یعنی «نقطه‌ی سقوط» ورزش‌کاران.

با خواستِ سلامتی و موفقیت‌های روزافزون برای تمامی ورزش‌کارانِ غیورِ کشورمان.

موفق و مؤیّد باشید